Forward to Health Innovation

GSHI 2023

Prije nešto više od mjesec dana hrvatski inovatori i poduzetnici dobili su svoj prvi specijalizirani program podrške – Get Started in Health Innovation s ciljem podupiranja start-up timova koji imaju ideju za unaprjeđenje zdravstva i zdravstvenog sustava te pružanja kliničke skrbi. Program je pokrenut od strane Sveučilišta u Zagrebu (EIT Health Hub) i Lean Startup Hrvatske koji već duži niz godina razvijaju ekosustav i zajednicu inovatora. S obzirom na nedostatak sličnih programa koje će podržati zdravstvene inovatore u Hrvatskoj i tržište koje višestruko raste, program se činio kao rješenje na ove izazove i potrebe. 

Program je već postigao značajne rezultate te se može pohvaliti sljedećim brojkama:

  • 13 timova
  • 33 članice i člana tima
  • 60% ženskih članova tima
  • 21 član tima s obrazovanjem u području bioznanosti
  • 6 doktora znanosti i 4 studenta doktorskog studija u području biomedicine

Važnost provođenja ovog programa prepoznali su i BioCentar, Medicinski fakultet u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, KBC Sestre milosrdnice, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Xellia Pharmaceuticals i PharmaS.

Jedan od 13 timova je i NusPojave o kojem više slijedi u nastavku.

Fotografirao: Siniša Peleš

NusPojave

Matea Perković Popović, Vladimir Perković i Mihaela Popović članovi tima NusPojave nisu zadovoljni trenutnim rješenjem za prijavu nuspojava na lijekove, stoga su ga odlučili razviti sami. Smatraju da je problem od velike važnosti upravo iz razloga što pacijenti nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima i ne shvaćaju važnost svoje uloge u razvoju lijekova. Svojim rješenjem žele povećati aktivnost pacijenata te broj prijavljenih nuspojava kako bi se samim time poboljšala i  kvaliteta lijekova na tržištu.

Matea Perković Popović diplomirala je fizioterapiju na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru. Dodatno se educirala u području manualne fizioterapije te radi u struci, također volontira u Hrvatskoj udruzi za oboljele od sklerodermije pri čemu surađuje s farmaceutskom tvrtkom Boehringer Ingelheim na raznim projektima. Objavila je rad na međunarodnom znanstvenom skupu Society and Techology 2015 – Dr. Juraj Plenković s temom:“ The influence of patient’s personality traits on attitude toward managing their own health and recovery”.

Vladimir Perković je vlasnik tvrtke Subpixel, diplomirao je na Sveučilištu u Zagrebu kao magistar informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Područje zanimanja mu je automatizacija i obrada slike i signala. Od 2010. godine uključen je u niz projekata uključujući klasifikaciju proizvoda, prepoznavanje, čitanje 2D kodova, 2D i 3D laserska mjerenje, OCR.

Mihaela Popović je vlasnica tvrtke info-MINOVA te je prvostupnica informacijske tehnologije. Posjeduje dugogodišnje iskustvo na području dizajna (grafički, web, UX/UI) također je i dobitnica nekoliko nagrada na sajmovima inovacija.

Želimo im puno sreće u nastavku programa i daljnjem poslovnom razvoju!

Facebook
Twitter
LinkedIn