Forward to Health Innovation

GSHI 2023

Program Get Started in Health Innovation koji provode Lean Startup Hrvatska te Centar za istraživanje razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu u ulozi EIT Health Huba za Hrvatsku započeo je krajem svibnja te se završetak prve faze obilježio Internim Demo danom na kojem su timovi kroz pitcheve predstavili svoj napredak. 

Program je namijenjen kao potpora interdisciplinarnog karaktera namijenjena startup timovima koji žele razviti inovacije u zdravstvu. 

Kvalitetu i važnost programa prepoznala je AstraZeneca

AstraZeneca svojim sponzorstvom podržava ovaj koncept edukacije i mentoriranja u sklopu kojeg polaznici dobivaju znanja i vještine za ispitivanje tržišta.

AstraZeneca globalna je inovativna biofarmaceutska tvrtka koja svoje djelovanje bazira na širenju granica znanosti te se fokusira na otkriće, razvoj i komercijalizaciju lijekova. Djeluje od 1999. godine spajanjem švedske kompanije Astra AB te britanske grupe Zeneca. Najveći naglasak daju na  terapijska područja – onkologiju, kardiovaskularne, bubrežne i metaboličke bolesti te respiratorne bolesti i imunologiju. Aktivni su u neuroznanosti i u području infektivnih bolesti.

AstraZeneca je danas prisutna u preko stotinu zemalja diljem svijeta sa sjedištem u Cambridgeu u Velikoj Britaniji. U Hrvatskoj je osnovana 2000. godine kao predstavništvo kompanije AstraZeneca UK Limited te je 2004. registrirana kao AstraZeneca d.o.o.

U tvrtki trenutno radi više od 250 visokoobrazovanih zaposlenika širokog spektra stručnosti u različitim područjima, a do 2025. godine se predviđa da će u timu biti 350 stručnjaka.

Na Internom Demo danu predstavnica sponzora Ana Salapić istaknula je u svojem predavanju kako je kolaboracija između mladih nada i industrije odnosno korporacija koje su upoznate s početnim procesima odlična početna točka za buduće potencijalne suradnje. Kroz predavanje je približila svim prisutnima na kojim principima je baziran razvoj inovacija u zdravstvu u jednoj velikoj farmaceutskoj kompaniji čime je inspirirala te potaknula timove da upravo neke od tih principa uvrste u razvoj svojih ideja.

Kompanija AstraZeneca fokusirana je i predana na razvoj znanosti te ima misiju transformirati terapijska područja, prvenstveno u području onkologije, kroničnih nezaraznih bolesti poput dijabetesa, respiratornih i bubrežnih bolesti te područja rijetkih bolesti u kojima je prepoznata velika potreba za inovacijama.

Predanost kompanije inovacijama vidi se i kroz ulaganje u istraživanje i razvoj novih lijekova te čak ¼ ulaganja odlazi upravo na taj segment.

Ana Salapić je naglasila kako je bitno dobro razumjeti okruženje i samu bolest, biti ambiciozan u kreiranju inovacijskih terapeutskih opcija, biti pionir u razvoju lijekova te predvidjeti rezultate kliničkih studija. 

Fokus kompanije AstraZeneca je na bolesniku kroz podršku, dijagnostiku, liječenje, podršku kod prilagodbe na život s tom bolešću kao i praćenje bolesnika. Ističe kako nisu tvrtka koja samo proizvodi lijekove već pružaju usluge koje pomažu da ti lijekovi što efikasnije liječe bolesnike.

AstraZeneca se kao kompanija izdvaja od ostalih na temelju fokusiranosti na održivost i utjecaj na okoliš. Napomenula je da je izuzetno važna suradnja farmaceutskih industrija jer svi imaju isti cilj, a to je zdravlje ljudi!

Ana Salapić

Prisutnim timovima predstavila je Catalyst Network, mrežu startup inovacijskih hubova na kojoj se mogu prijaviti sa svojom idejom i uključiti u Astrinu mrežu hubova te doprinijeti zajedničkoj misiji pospješivanja zdravlja bolesnika.

Na jesen nam slijedi drugi dio programa Get Started in Health Innovation tijekom kojeg timove očekuje individualizirano mentoriranje od strane stručnjaka iz industrije te fokusirana edukacija usmjerena na razvoj proizvoda i potporu za traženje financiranja potrebnog da bi proizvod plasirali na tržište.

Kao partner Get Started in Health Innovation programa, AstraZeneca nastavlja poticati inovacije u zdravstvu i razmjenu ideja unutar healthtech zajednice. 

Facebook
Twitter
LinkedIn