Forward to Health Innovation

GSHI 2023

Prije nešto više od mjesec dana hrvatski inovatori i poduzetnici dobili su svoj prvi specijalizirani program podrške – Get Started in Health Innovation s ciljem podupiranja start-up timova koji imaju ideju za unaprjeđenje zdravstva i zdravstvenog sustava te pružanja kliničke skrbi. Program je pokrenut od strane Sveučilišta u Zagrebu (EIT Health Hub) i Lean Startup Hrvatske koji već duži niz godina razvijaju ekosustav i zajednicu inovatora. S obzirom na nedostatak sličnih programa koje će podržati zdravstvene inovatore u Hrvatskoj i tržište koje višestruko raste, program se činio kao rješenje na ove izazove i potrebe. 

Program je već postigao značajne rezultate te se može pohvaliti sljedećim brojkama:

  • 13 timova
  • 33 članice i člana tima
  • 60% ženskih članova tima
  • 21 član tima s obrazovanjem u području bioznanosti
  • 6 doktora znanosti i 4 studenta doktorskog studija u području biomedicine

Važnost provođenja ovog programa prepoznali su i BioCentar, Medicinski fakultet u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, KBC Sestre milosrdnice, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Xellia Pharmaceuticals i PharmaS.

Jedan od 13 timova je i Tinka Therapeutics o kojem više slijedi u nastavku.

Fotografirao: Siniša Peleš

Tinka Therapeutics

Tinka Therapeutics pokušava riješiti problem kroničnih bolesti vezanih uz starenje (dijabetes, maligni tumori, neurodegenerativne bolesti, artritis). Veliki udio osoba starijih od 60 godina ima nekoliko kroničnih bolesti. Prosječna dob stanovništva je sve veća te ćemo za 30 godina imati dvostruko više osoba starijih od 60 godina nego danas. Navedeno povećanje u udjelu osoba starijih od 60 godina  bi moglo biti veliko opterećenje za zdravstveni sustav u nadolazećim godinama jer incidencija kroničnih bolesti raste s dobi. Tinka Vidović, Collin Ewald i Michael Robert MacArthur žele uštedjeti vrijeme i novac svojim pristupom za otkrivanje lijekova te razviti učinkovitije i sigurnije lijekove koji bi se u budućnosti mogli koristiti za produženje zdravog životnog vijeka. 

Tinka Vidović, dr. med., trenutno je stipendistica Foresight Instituta, istraživačkog instituta specijaliziranog za biotehnologiju i dugovječnost. Tinka je na završnoj godini doktorskog studija Biologije, smjer Bioinformatika na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Tinka u svom radu koristi nekoliko programskih jezika, uključujući R i Python. Znanstveni interesi vezani su uz korištenje strojnog učenja za otkrivanje novih lijekova.

dr.sc. Michael MacArthur je stručnjak za molekularnu i računsku biologiju. Doktorski studij završio je na Zavodu za molekularni mehanizam na Harvardu. Trenutno je poslijedoktorski suradnik na ETH Zurich. Njegovo se istraživanje usredotočuje na osnovnu biologiju odgovora na stres i genotoksičnost na temelju hranjivih tvari te kako se ti odgovori mogu koristiti za rješavanje bolesti povezanih sa starenjem i poremećaja preranog starenja.

Prof.dr. sc. Collin Ewald ima dugogodišnje iskustvo u području molekularne biologije zdravog starenja. Dobitnik je mnogih nagrada, uključujući nagradu NYAS Future Entrepreneur Award od New York Academy of Sciences. Collin je rangiran među 1000 najboljih svjetskih lidera u dugovječnosti i među 15 najboljih lidera u području dugovječnosti u Švicarskoj. Collin je bivši medicinski instruktor na Harvard Medical School i profesor u Joslin Diabetes Center u Bostonu. Trenutno je docent na ETH Zürichu, Švicarska, te predsjednik i potpredsjednik Švicarskog i njemačkog društva za istraživanje starenja.

Želimo im puno sreće u nastavku programa i daljnjem poslovnom razvoju!

Facebook
Twitter
LinkedIn