Forward to Health Innovation

GSHI 2023

Prije nešto manje od dva tjedna 12 hrvatskih inovatora i poduzetnika odabrano je za sudjelovanje u drugoj godini specijaliziranog programa podrške – Get Started in Health Innovation. Program je pokrenut s ciljem podupiranja start-up timova koji imaju ideju za unaprjeđenje zdravstva i zdravstvenog sustava te pružanja kliničke skrbi od strane Sveučilišta u Zagrebu (EIT Health Hub) i Lean Startup Hrvatske.

S obzirom na nedostatak sličnih programa koje će podržati zdravstvene inovatore u Hrvatskoj i tržište koje višestruko raste, program se činio kao rješenje na ove izazove i potrebe. 

Program je već postigao značajne rezultate te se može pohvaliti sljedećim brojkama:

  • 12 timova
  • 44 članice i člana tima
  • 50% ženskih članova tima

Važnost provođenja ovog programa prepoznali su AstraZeneca te Selvita koji su se pridružili kao partneri programa, što stvara odličnu sinergiju između farmaceutske industrije, biotehnologije i timova koji su spremni preoblikovati zdravstvenu industriju.

Jedan od 12 timova je i Morbus o kojem više slijedi u nastavku.

Nedostatak učinkovitog programskog rješenja za rad farmaceuta koji pružaju uslugu upravljanja farmakoterapijom jedan je od ključnih problema koje tim Morbus rješava. Tim Morbus prepoznaje ovaj nedostatak i usredotočuje se na razvoj inovativnog programskog rješenja koje će olakšati rad farmaceuta i omogućiti im učinkovito praćenje terapije svojih pacijenata.

Do danas je tim Morbus ostvario značajan napredak u razvoju svog programskog rješenja za upravljanje farmakoterapijom. U suradnji sa Farmakoterapijskim savjetovalištem Doma zdravlja Zagreb Centar, razvijen je prototip web aplikacije “Morbus” koji pruža farmaceutima brojne funkcionalnosti za olakšavanje njihovog rada i pružanje kvalitetne skrbi pacijentima.

Web aplikacija “Morbus” omogućava farmaceutima unos podataka o pacijentima po unaprijed definiranim modelima, što osigurava konzistentnost i preglednost informacija. Također, aplikacija pruža detaljnu višeslojnu pretragu i reviziju podataka, što farmaceutima omogućava brzo pronalaženje potrebnih informacija o terapiji pacijenata.

Jedna od ključnih značajki “Morbus” aplikacije je mogućnost farmaceuta da kreira mišljenje o trenutnoj terapiji pacijenta u PDF obliku, koristeći predefinirane informacije. Ovo omogućava farmaceutima da jasno i strukturirano iznesu svoje zaključke i preporuke za liječnike obiteljske medicine, pružajući kvalitetnu podršku pacijentima.

Na čelu tima je izvanredna profesorica dr. sc. Iva Mucalo, specijalistica kliničke farmacije. Kao voditeljica projekta, Iva ima ključnu ulogu u vođenju tima i usmjeravanju razvoja ovog inovativnog rješenja za upravljanje farmakoterapijom. Njezino bogato znanje i iskustvo iz područja farmacije pružaju temelje za razumijevanje potreba pacijenata i stvaranje relevantnih rješenja.

Dr. sc. Andrea Brajković, Helena Orehovački te Lucija Ana Bićanić magistre su farmacije te članice tima za istraživanje i razvoj. Njihovo stručno znanje iz farmacije i istraživačkog rada ključno je za analizu tržišta, identifikaciju potreba pacijenata i razvoj inovativnih tehnoloških rješenja. Njihova uloga je istraživanje i implementacija novih ideja u svrhu unapređenja terapijskog procesa i podrške pacijentima.

Armis Ališić, bacc.ing.techn.inf., preuzima ulogu tehničkog/softverskog razvijatelja i vodi tehničke operacije. Njegovo znanje iz područja tehnološkog razvoja i programiranja ključno je za izgradnju i održavanje naprednih softverskih rješenja. Armis ima važnu ulogu u osiguravanju visokih standarda tehničke izvrsnosti i pružanju pouzdane infrastrukture za korisnike.

Kroz svoj rad, tim Morbus cilja na unaprjeđenje pružanja usluge upravljanja farmakoterapijom te na osiguranje visoke kvalitete i sigurnosti terapije pacijenata. Njihovo programsko rješenje omogućit će farmaceutima bolju organizaciju, preciznije praćenje i pružanje personalizirane podrške pacijentima, čime će se osigurati optimalni rezultati terapije.

Uklanjanjem ovog nedostatka u farmaceutskom sektoru, tim Morbus pridonosi poboljšanju zdravstvene skrbi pacijenata te pruža farmaceutima moćan alat za obavljanje njihove uloge učinkovito i s puno povjerenja.

Sada, ovaj tim započinje svoje putovanje prema uspjehu u inovacijama u zdravstvu, spreman preoblikovati industriju i donijeti pozitivne promjene. Želimo im puno sreće u nastavku programa i daljnjem poslovnom razvoju!

Sve one koji su propustili prijaviti se na ovaj program te žele pratiti poduzetnički put ovih timova, pozivamo da prate naše društvene mreže LinkedinFacebook i Instagram.

P.S. Više poduzetničkih znanja, vještina i prilika šaljemo u našim newsletterima, na koje se možeš prijaviti ovdje.

Priliku za karijeru te otvorene pozicije uvijek možeš pogledati na TeamUp webu.

Facebook
Twitter
LinkedIn