Forward to Health Innovation

GSHI 2023

Prije nešto više od mjesec dana hrvatski inovatori i poduzetnici dobili su svoj prvi specijalizirani program podrške – Get Started in Health Innovation s ciljem podupiranja start-up timova koji imaju ideju za unaprjeđenje zdravstva i zdravstvenog sustava te pružanja kliničke skrbi. Program je pokrenut od strane Sveučilišta u Zagrebu (EIT Health Hub) i Lean Startup Hrvatske koji već duži niz godina razvijaju ekosustav i zajednicu inovatora. S obzirom na nedostatak sličnih programa koje će podržati zdravstvene inovatore u Hrvatskoj i tržište koje višestruko raste, program se činio kao rješenje na ove izazove i potrebe. 

Program je već postigao značajne rezultate te se može pohvaliti sljedećim brojkama:

  • 13 timova
  • 33 članice i člana tima
  • 60% ženskih članova tima
  • 21 član tima s obrazovanjem u području bioznanosti
  • 6 doktora znanosti i 4 studenta doktorskog studija u području biomedicine

Važnost provođenja ovog programa prepoznali su i BioCentar, Medicinski fakultet u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, KBC Sestre milosrdnice, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Xellia Pharmaceuticals i PharmaS.

Jedan od 13 timova je i Gamefication o kojem više slijedi u nastavku.

Fotografirao: Siniša Peleš

Gamefication

Tim pod nazivom Gamefication kojeg su osnovali sestra i brat, Magdalena i Marko Pisačić, studentica medicine i student elektrotehnike, ostao je zapanjen izuzetno malim brojem odaziva pacijenata na screeninge. Također, tijekom svoje studentske prakse u bolnicama, Magdalena je primjetila da se pacijenti često ne odazivaju na kontrolne preglede i nerijetko ne pridržavaju dogovorene terapije. S obzirom na to da veći odaziv na screeninge znači i veći postotak spašenih života, a redovite kontrole i pridržavanje terapije, bolju regulaciju bolesti, tim Gamefication rješenje vidi u jednostavnijoj vizualizaciji svoje zdravstvene aktivnosti i ojačavanju pacijenta u njegovom proaktivnom zdravstvenom ponašanju. 

Želimo im puno sreće u nastavku programa i daljnjem poslovnom razvoju!

Facebook
Twitter
LinkedIn