Forward to Health Innovation

GSHI 2023

Prije nešto više od mjesec dana hrvatski inovatori i poduzetnici dobili su svoj prvi specijalizirani program podrške – Get Started in Health Innovation s ciljem podupiranja start-up timova koji imaju ideju za unaprjeđenje zdravstva i zdravstvenog sustava te pružanja kliničke skrbi. Program je pokrenut od strane Sveučilišta u Zagrebu (EIT Health Hub) i Lean Startup Hrvatske koji već duži niz godina razvijaju ekosustav i zajednicu inovatora. S obzirom na nedostatak sličnih programa koje će podržati zdravstvene inovatore u Hrvatskoj i tržište koje višestruko raste, program se činio kao rješenje na ove izazove i potrebe. 

Program je već postigao značajne rezultate te se može pohvaliti sljedećim brojkama:

  • 13 timova
  • 33 članice i člana tima
  • 60% ženskih članova tima
  • 21 član tima s obrazovanjem u području bioznanosti
  • 6 doktora znanosti i 4 studenta doktorskog studija u području biomedicine

Važnost provođenja ovog programa prepoznali su i BioCentar, Medicinski fakultet u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, KBC Sestre milosrdnice, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Xellia Pharmaceuticals i PharmaS.

Jedan od 13 timova je i Bonaventura medic o kojem više slijedi u nastavku.

Bonaventura medic

Bonaventura medic

Uvidjevši izazove iz svakodnevne prakse i rada s pacijentima, Gabrijela i Manolo Jure Brkić uočili su nedostatak adekvatnog rješenja za zdravstveno praćenje pacijenta. Potaknuti problemima s kojima se suočavaju pacijenti starije dobi poput udaljenosti gradskih ambulanti od ruralnih područja, odlučili su rasteretiti zdravstveni sustav te uvesti modernu tehnologiju u zdravstvenoj ustanovi za kućnu njegu i rehabilitaciju Bonaventura medic koja je u procesu osnivanja.

Gabrijela Birkić bacc.med.techn. je završila prediplomski studij sestrinstva na Sveučilištu u Zadru. Svoje iskustvo u zdravstvu je od početka gradila terenskim radom usmjerenim na pružanje skrbi u određenoj dobi, specifičnim stanjima i posebnim životnim okolnostima. Radeći kao viša medicinska sestra svoje djelovanje i rad u zajednici usmjerila je sudjelovanjem u preventivnim akcijama, istraživanjima i projektima i radom u malim grupama s osobama sličnih zdravstvenih problema ili preventivnih potreba.

Manolo Jure Birkić, mag.oec., je diplomirani ekonomist sa višegodišnjim iskustvom u menagmentu i poduzetništvu. Iskusni voditelj tvrtki i stručnjak u izradi poslovnih planova, upravljanju programima i projektima i njihove provedbe. Iza sebe ima niz ostvarenih projekata te postignuća radom s neprofitnim organizacijama. Istaknuto iskustvo ima u radu za EU projekte kao voditelj i ekonomski stručni suradnik. Željan stalnog usavršavanja svog poslovanja se odlučio za ovaj projekt.

Želimo im puno sreće u nastavku programa i daljnjem poslovnom razvoju!

Facebook
Twitter
LinkedIn