Forward to Health Innovation

GSHI 2023

Prije nešto više od mjesec dana hrvatski inovatori i poduzetnici dobili su svoj prvi specijalizirani program podrške – Get Started in Health Innovation s ciljem podupiranja start-up timova koji imaju ideju za unaprjeđenje zdravstva i zdravstvenog sustava te pružanja kliničke skrbi. Program je pokrenut od strane Sveučilišta u Zagrebu (EIT Health Hub) i Lean Startup Hrvatske koji već duži niz godina razvijaju ekosustav i zajednicu inovatora. S obzirom na nedostatak sličnih programa koje će podržati zdravstvene inovatore u Hrvatskoj i tržište koje višestruko raste, program se činio kao rješenje na ove izazove i potrebe. 

Program je već postigao značajne rezultate te se može pohvaliti sljedećim brojkama:

  • 13 timova
  • 33 članice i člana tima
  • 60% ženskih članova tima
  • 21 član tima s obrazovanjem u području bioznanosti
  • 6 doktora znanosti i 4 studenta doktorskog studija u području biomedicine

Važnost provođenja ovog programa prepoznali su i BioCentar, Medicinski fakultet u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, KBC Sestre milosrdnice, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Xellia Pharmaceuticals i PharmaS.

Jedan od 13 timova je i Radiation Select o kojem više slijedi u nastavku.

Fotografirao: Siniša Peleš

Radiation Select

Godišnje se u svijetu dijagnosticira 2.3 milijuna karcinoma dojke te se procjenjuje da će tokom svog života svaka 8 žena oboljeti od karcinoma dojke. Većina pacijentica se liječi zračenjem, tj. radioterapijom, te bi za unaprijeđenje liječenja bilo iznimno korisno predvidjeti koji će pacijenti imati korist od tog pristupa. Tim RadiationSelect kojeg čine Josip Vrančić, Jakov Vuković i Stela Marković razvija neinvazivni dijagnostički postupak baziran na detekciji mutacija 15 gena koji bi predvidio odgovor na zračenje. 

Josip Vrančić liječnik je i istraživač karcinoma s višegodišnjim istraživačkim i kliničkim iskustvom u UK i Hrvatskoj. Trenutno je student završne godine doktorskog studija na Sveučilištu u Glasgowu te je dobitnik prestižnog Clinical Research Fellowshipa najveće svjetske  neprofitabilne organizacije za istraživanje raka- Cancer Research UK.  

Jakov Vuković, dr.med. specijalizant je javnog zdravstva na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, doktorand na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i istraživač na Horizon2020 projektima Unravelling Data for Rapid Evidence-Based Response to COVID-19 i Population Health Information Research Infrastructure

Stela Marković studentica je pete godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s iznimnim afinitetom za onkološku kirurgiju. Dobitnica je Rektorove nagrade za rad na vršnjačkoj edukaciji te koautorica više znanstvenih publikacija.

Želimo im puno sreće u nastavku programa i daljnjem poslovnom razvoju!

Facebook
Twitter
LinkedIn