Forward to Health Innovation

GSHI 2023

Prije nešto više od mjesec dana hrvatski inovatori i poduzetnici dobili su svoj prvi specijalizirani program podrške – Get Started in Health Innovation s ciljem podupiranja start-up timova koji imaju ideju za unaprjeđenje zdravstva i zdravstvenog sustava te pružanja kliničke skrbi. Program je pokrenut od strane Sveučilišta u Zagrebu (EIT Health Hub) i Lean Startup Hrvatske koji već duži niz godina razvijaju ekosustav i zajednicu inovatora. S obzirom na nedostatak sličnih programa koje će podržati zdravstvene inovatore u Hrvatskoj i tržište koje višestruko raste, program se činio kao rješenje na ove izazove i potrebe. 

Program je već postigao značajne rezultate te se može pohvaliti sljedećim brojkama:

  • 13 timova
  • 33 članice i člana tima
  • 60% ženskih članova tima
  • 21 član tima s obrazovanjem u području bioznanosti
  • 6 doktora znanosti i 4 studenta doktorskog studija u području biomedicine

Važnost provođenja ovog programa prepoznali su i BioCentar, Medicinski fakultet u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, KBC Sestre milosrdnice, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Xellia Pharmaceuticals i PharmaS.

Jedan od 13 timova je i OH! (Optimize your health!) o kojem više slijedi u nastavku.

Fotografirao: Siniša Peleš

OH! (Optimize your health!)

Tijekom pandemijskog razdoblja, osnivačice tima OH!, Irena Abramović, Dora Raos i Helena Čičak  primijetile su da se fokus ljudi vratio na njihovo zdravlje, ali da ne postoji dubinska sistemska kvantifikacija zdravstvenog statusa pojedinca što se tiče laboratorijskih parametara, koja seže iznad standardne brige kod liječnika primarne zaštite. Također, trenutno korišteni laboratorijski parametri i njihove vrijednosti u rijetkim se slučajevima objasne pacijentu i stave u perspektivu kako bi se osoba mogla osjećati da ima kontrolu nad vlastitim zdravljem. Stoga, kao akademski obrazovane osobe u području laboratorijske medicine, navedene manjkavosti potaknule su ih na razvoj rješenja za ovaj problem.

dr. sc. Irena Abramović, mag. med. biochem. diplomirala je medicinsku biokemiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu (Zagreb), a doktorirala je na Medicinskom fakultetu (Zagreb). Kao asistent na HRZZ projektu na MEF-u, njeno područje znanstvenog rada uključuje istraživanja epigenetičkih biomarkera raka prostate i testisa iz uzoraka tekućinskih biopsija. Pripravnički staž za magistra medicinske biokemije završila je u Kliničkom zavodu za laboratorijsku dijagnostiku KB Dubrava te je položila stručni i državni ispit stekavši odobrenje za samostalni rad.

Helena Čičak, mag. med. biochem., diplomirala je medicinsku biokemiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2018 godine. Nakon odrađenog pripravničkog staža, uspješno polaže stručni ispit te posjeduje odobrenje za samostalni rad. 

dr. sc. Dora Raos, mag. biol. exp. diplomirala je eksperimentalnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (Zagreb), a doktorirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kao asistentica na HRZZ projektu na MEF-u njeno područje znanstvenog rada uključuje istraživanja epigenetičkih biomarkera za tumore testisa iz tekućinskih biopsija. 

Želimo im puno sreće u nastavku programa i daljnjem poslovnom razvoju!

Facebook
Twitter
LinkedIn