Forward to Health Innovation

GSHI 2023

Prije nešto više od mjesec dana hrvatski inovatori i poduzetnici dobili su svoj prvi specijalizirani program podrške – Get Started in Health Innovation s ciljem podupiranja start-up timova koji imaju ideju za unaprjeđenje zdravstva i zdravstvenog sustava te pružanja kliničke skrbi. Program je pokrenut od strane Sveučilišta u Zagrebu (EIT Health Hub) i Lean Startup Hrvatske koji već duži niz godina razvijaju ekosustav i zajednicu inovatora. S obzirom na nedostatak sličnih programa koje će podržati zdravstvene inovatore u Hrvatskoj i tržište koje višestruko raste, program se činio kao rješenje na ove izazove i potrebe. 

Program je već postigao značajne rezultate te se može pohvaliti sljedećim brojkama:

  • 13 timova
  • 33 članice i člana tima
  • 60% ženskih članova tima
  • 21 član tima s obrazovanjem u području bioznanosti
  • 6 doktora znanosti i 4 studenta doktorskog studija u području biomedicine

Važnost provođenja ovog programa prepoznali su i BioCentar, Medicinski fakultet u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, KBC Sestre milosrdnice, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Xellia Pharmaceuticals i PharmaS.

Jedan od 13 timova je i MenoAge o kojem više slijedi u nastavku.

Fotografirao: Siniša Peleš

MenoAge

Menopauza pogađa 1,2 milijarde žena diljem svijeta svake godine te je potrebno u prosjeku 6-7 godina da se postavi dijagnoza, a čak 66% žena završi s pogrešnim planom liječenja. S obzirom da ne postoji odgovarajući dijagnostički alat za perimenopauzu, tim MenoAge kojeg predvode Julija Jurić, Iwona Wojcik i Borna Rapčan žele riješiti taj problem i smanjiti broj krivo postavljenih dijagnoza. 

dr.sc .Julija Jurić je diplomirala molekularnu biologiju i doktorica je znanosti sa 6-godišnjim iskustvom rada u najvećem svjetskom laboratoriju za analizu glikana Genos. Njezin rad uključuje istraživanje povezanosti spolnih hormona i protutijela IgG u žena, validaciju i razvoj glikanskog testa biološke dobi i aktivnosti vezane uz prodaju, marketing i pripremu kliničkih istraživanja u području glikobiologije.

mag.med.biochem. Borna Rapčan student je 3. godine poslijediplomskog doktorskog studija medicinske biokemije u Zagrebu. Njegov rad uključuje razvoj novih alata za istraživanje glikana python programskim jezikom. Također se bavi razvojem automatiziranih metoda za analizu glikana.

Iwona Wójcik je diplomirala Biotehnologiju na Sveučilištu u Poljskoj nakon čega dobiva Marie S.Curie stipendiju za upis doktorskog studija na Sveučilištu u Leidenu u Nizozemskoj. U sklopu  doktorskog rada razvija analitičke metode za analizu glikoproteina poput masene spektrometrije i tekućinske kromatografije te pokušava pronaći kliničku primjenu svojih istraživanja u području glikoproteomike. Posebno je zainteresirana za prodaju, marketing i razvoj proizvoda.

Želimo im puno sreće u nastavku programa i daljnjem poslovnom razvoju!

Facebook
Twitter
LinkedIn